Рано утрото на 24 февруари, рускиот претседател Владимир Путин во телевизиско обраќање до нацијата рече дека Русија не може „да се чувствува безбедно, да се развива и да постои“ поради постојаната закана што доаѓа од денешна Украина.

Според Путин, целта на воената операција е демилитаризација на Украина, „деназификација“ и заштита на руското население кое населува делови од источна Украина, кое, според рускиот претседател, било изложено на геноцид од официјален Киев.