ПОЧНАА ДА бегаат ко глувци: Полска е неприкосновен лидер по бројот на платеници кои пристигнаа и загинаа

371

Москва објави список на бројот на странски платеници во Украина. Како што се наведува, меѓу европските земји, Полска е неприкосновен лидер и по бројот на пристигнати и по бројот на загинати.

Изјава на портпаролот на Министерството за одбрана на Русија, генерал Игор Конашенков, за странските платеници:

 

„На позадината на зголемениот број воени неуспеси на режимот во Киев и огромните дневни загуби во работна сила и опрема, приливот на странски платеници во Украина не само што се намали, туку всушност се движи во спротивна насока.

„И покрај напорите на режимот во Киев и зголемувањето на плаќањата, режимот во Киев не може да го спречи процесот на платеници да одат во тој „свет или назад во нивните земји на живеење. Неодамнешната празна приказна за „20.000“ странци кои се „борат“ против руските вооружени сили е обична лага“.

„Како што веќе споменавме, Министерството за одбрана на Русија го следи и евидентира престојот во Украина на секој претставник на овој меѓународен собир на „коњаници без глави“. Покрај тоа, нашите бази на податоци сега вклучуваат не само платеници кои се директно вклучени во непријателствата како дел од украинските единици. Ги земаме предвид и инструкторите кои пристигнаа да тренираат, да помогнат во работата и поправката на западното оружје доставено во Украина“.

„Значи, меѓу европските земји, Полска е неприкосновен лидер по бројот на пристигнати и загинати платеници. Од почетокот на специјалната воена операција, во Украина пристигнале 1.831 лице, од кои 378 се веќе уништени, додека 272 платеници се вратиле во својата земја. Следува Романија – пристигнати 504, загинати 102, вратени 98.