БОЛНА ТОЧКА НА НАТО: Оваа руска енклава среде Европа е полна со НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ! ВИДЕО

An aerial view shows residential buildings that were damaged during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 3, 2022. Picture taken April 3, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Pavel Klimov TPX IMAGES OF THE DAY
181

Калининград е руска енклава лоцирана на работ на Балтичкото Море помеѓу Полска и Литванија, а се граничи и со Белорусија. Русија со години ја вооружува оваа област, а експертите сега веруваат дека тоа би можело да биде најважната стратешка точка во Европа.Од самиот почеток на војната во Украина, некои експерти предупредуваат дека една област, која е надвор од Русија, но ѝ припаѓа, лоцирана во средината на Европа и опкружена со земји од НАТО, може да биде клучна точка во ескалацијата на конфликтот. меѓу Москва и Северноатлантската алијанса.пишува Мондо .

Станува збор за Калининград, руска енклава (која ја нарекуваат и ексклава, бидејќи е руска територија која географски не ја допира татковината на која и припаѓа) сместена на работ на Балтичкото Море, помеѓу Полска, Литванија и Белорусија.

Регионот бил ставен под административна контрола на Советскиот Сојуз по Втората светска војна. Кога СССР се распадна, Калининград, кој ѝ припаѓаше на Руската Федерација, остана отсечен од Русија и изолиран и опкружен со две држави, Полска и Литванија. И двајцата воопшто не се за Русија.

Регионот Калининград гледа на Балтикот и е економската артерија на Русија, бидејќи два гасоводи Северен тек 1 и 2 минуваат веднаш по дното на Балтичкото Море. Литванците овој кривулест копнен појас го нарекуваат Сувалки. Полјаците го нарекуваат и Сејни и всушност се потпира на три града. Спомнати Сувалки и уште двајца – Пунск и Сејни.

Американските воени експерти одамна ја означуваат оваа точка како најважна, бидејќи во случај на ескалација на конфликтот, Русија би можела да ги прекине линиите за снабдување на НАТО во таа област, а на тој коридор се потпира и сојузникот на Москва, Белорусија.