Паника во Литванија, ЕУ и НАТО имаат проблем: Иницијатива во Русија поради нелегално отцепување од СССР

194

Русија ги има сите правни основи да ја доведе во прашање меѓународната и правната субјективност на балтичката држава, смета политикологот Александар Носович.

Не толку одамна, пратеникот на Државната дума, Евгениј Федоров, поднесе до рускиот парламент на разгледување нацрт-закон со кој всушност се поништува резолуцијата на Државниот совет на СССР „За признавање на независноста на Република Литванија“.

 

Во Вилнус, оваа иницијатива одекна многу. На пример, литванскиот министер за надворешни работи Габриелиус Ландсбергис го нарече предлог-законот на Федоров директна закана за балтичката република.

Александар Носовиќ смета дека стравовите на Вилнус не се залудни. Факт е дека Русија има правна основа за усвојување на овој документ.

Како што е познато, одлуката за независност на Литванија, Латвија и Естонија беше усвоена на 5 септември 1991 година од страна на Државниот совет на СССР.

Нијансата е дека овој привремен орган на државната управа не беше предвиден со Уставот на Советскиот Сојуз. Оттука произлегува дека тој немал законско право да носи одлуки кои го засегаат територијалниот интегритет на државата.

„Според советскиот закон, отцепувањето на литванската, латвиската и естонската ССР од СССР немаше правна сила“, рече Носович.