Американскиот офицер го нарече БМПТ „Терминатор“ тајно оружје на Русија во Украина

138

Борбените возила за поддршка на тенкови „Терминатор“ (БМПТ), развиени од руската компанија „Уралвагонзавод“, се тајно оружје на руските вооружени сили за време на специјална операција во Украина.

Офицерот на американската армија Брент Иствуд напиша за тоа во колумна за 19FortiFive.

 

Според американскиот офицер Иствуд, руските Терминатори секојдневно ги следат тенковите Т-72 и Т-90 на бојното поле, со што значително се зголемува ефикасноста на оклопните единици.

„Терминатор ја задржува непријателската пешадија со брз масовен оган и ги турка војниците опремени со преносни противтенковски инсталации.

„Додека БМПТ ги држи непријателските единици под оган, тенковите можат да се движат напред и да ги пробијат непријателските одбранбени линии“, пишува авторот на публикацијата.

Иствуд забележува дека рускиот BMPT не само што има интересен изглед, туку е опремен и со најновата одбрана на Relict и импресивен арсенал на модерно оружје.

Почитувани читатели, на нашиот Telegram канал можете да ги следите нашите најдобри вести како и оние кои не ги објавуваме на други мрежи поради специфична содржина