АКО НЕ БЕШЕ ЕУ ќе требаше да ја измислиме! Директорот на Газпром: Голема благодарност до Европејците за високите цени на бензинот

158

Директорот на Гаспром Алексеј Милер денеска изјави дека треба да се изрази голема благодарност за високите цени на гасот до европските оператори со гас.

„Заедно сме сведоци на шок цена. Сведоци сме на ултра висока нестабилност на пазарите на суровини и многу висока инфлација. Но, ништо од тоа не почна ниту вчера, ниту денеска, а за тоа треба да им кажеме „многу благодарам“ на странските оператори, пред се на европските“, рече Милер на сесијата „Светски пазар на нафта и гас денес и утре“, организирана во рамки на Меѓународниот Економски форум во Санкт Петербург.

 

Тој потсети дека Гаспром „ја предупреди Европа дека гасот не е стока, и дека пазарот на спот е неликвиден“.

Според Милер, светската потрошувачка на гас во првите пет месеци од оваа година, во однос на истиот период во 2021 година, е намалена за 25 милијарди кубни метри, од кои 24 милијарди се однесуваат на земјите од Европската унија.

Милер додаде дека извозот на Гаспром во Европа е намален за неколку десетици проценки, но дека цената на бензинот се зголемила неколку пати, поради што компанијата не била оштетена.

Проблемите на „Северен поток 1“ се уште не се решени

Што се однесува до актуелните проблеми со испораката на гас преку гасоводот „Северен тек 1“, Милер посочи дека во моментов нема решение за ограничување на работата на компресорската станица „Портова“, поради што испораката на руски гасот за Германија е намален. Тој додаде дека германската компанија Сименс засега молчи и се обидува да најде решение.