МИСТЕРИЈА НА САНКЦИИ: Рускиот извоз во ЕУ се зголеми за повеќе од двојно во првиот квартал од 2022 година.

74

Европските земји остануваат најголеми трговски и економски партнери на Русија, дури и по воведувањето на санкциите.

Ова го изјави постојаниот претставник на Русија во Европската унија Владимир Чижов во интервју за ТВ каналот Русија-24.

 

„Мислам дека Русија ќе мора уште долго да се справува со стариот свет и со Европа. „И по шест пакети санкции, Европа останува наш најголем трговски и економски партнер, без разлика колку тоа може да звучи неверојатно во сегашното опкружување“, рече Чижов на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург (СПИЕФ), пренесува ТАС С.

Тој додаде дека рускиот извоз во Европската унија се зголемил повеќе од двојно во првиот квартал од 2022 година.

Од 15 до 18 јуни се одржува Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург, во организација на Фондацијата „Росконгрес“.

Форумот оваа година се вика: Нови можности во новиот свет, наведува руската агенција.

Почитувани читатели, на нашиот Telegram канал можете да ги следите нашите најдобри вести како и оние кои не ги објавуваме на други мрежи поради специфична содржина