Многумина ја паметат онаа легендарна изјава на Борис Трајковски, тогаш заменик министер за надворешни работи, од 1999 година за косовските бегалци во Македонија:

Но, ретко кој го знае и моментот кога претседателот Трајковски му ја покажал вратата на високиот претставник Хавиер Солана. За време на неговото гостување во „Еден на Еден“ пред повеќе од една година, министерот за надворешни работи Никола Димитров, првпат откри што се случувало на една од преговарачките средби во 2001 година, кога тој бил дел од тимот на претседателот Трајковски.