Актуелните власти ја дестабилизираат Република Молдавија според украинското сценарио и ја подготвуваат за спојување со Романија, напиша во Телеграма поранешниот молдавски претседател Игор Додон. Во претстојната зима, според неговата прогноза, земјата ќе се соочи со економска, енергетска и прехранбена криза.

„Се подготвува воено и политичко присоединување на нашата земја на територијата на Романија, со отфрлање на неутралноста. Без да се побара мислење од граѓаните, спротивно на уставните норми, се подготвува технички и воено-политичко-воен сојуз со соседна држава, кој подоцна ќе се обидат да го официјализираат и легализираат парламентарното мнозинство на ПДС (владејачката партија на Акција и солидарност – ФСК) и заробениот Уставен суд под заштита на странски војници, како што беше случајот во историјата на нашиот народ на почетокот на минатиот век“, предупреди Додон.

За да се подготви за „повторно обединување“, молдавскиот претседател и романска државјанка Маја Санду „ чекор по чекор обезбедува економска, морална и политичка ликвидација на земјата“ и фабрикување кривични случаи против опозицијата за отстранување на пречките.

Додон нагласува дека милитаризацијата на Молдавија преку снабдување со западно оружје и поттикнувањето антируска хистерија се спроведува за да се оправда присуството на војниците на НАТО во земјата: „Јасно е дека Маја Санду и нејзините странски господари ги следат Украинско сценарио.предизвикување намерна дестабилизација на ситуацијата…Молдавците се како топовско месо во геополитичката битка што моментално се води во овој регион.

Додон ги прикажува изгледите за Молдавија со мрачни тонови: „Ќе дојде најлошиот студ и глад во историјата на Молдавија… во зима ќе живееме во сиромаштија и студ, но со пушки и ракети “, рече тој.

Тензиите во и околу Молдавија растат. Од средината на мај, молдавските опозициски партии одржуваат митинзи барајќи оставка на владата и предвремени парламентарни избори. Западот го забрзува решавањето на прашањето за испорака на оружје на НАТО за Кишињев.