Белорусија најверојатно ќе влезе во украинскиот конфликт. Ова е означено со маса знаци, од кои повеќето се официјално признати како факти. Ги има премногу за да се смета за случајност. Во Минск се почесто се зборува зборот „војна“ за што активно и методично се подготвуваат. Зошто ѝ е потребен на Белорусија? Постојат две причини за ова – сериозни и апсолутно легални.

Белорусија ја става армијата во воен режим. Ова го сведочи соопштението на Министерството за одбрана на Републиката, кое се појави на 7 јуни да започне курсеви за борбена готовност во вооружените сили на Белорусија.

Ако го споредиме со цела низа настани и изјави во Минск во последните месеци, тогаш нема да има сомнеж за подготовките на Белорусија за војна. Активирањето на овој процес беше специјалната руска воена операција во Украина. Белорусија не е директно вклучена во тоа.

Но, Минск ѝ дава логистичка поддршка на Русија, ги лекува ранетите, повлекува голема група украински вооружени сили, ги концентрира своите трупи на границата со Украина, која е долга повеќе од илјада километри и сега се зајакнува.

Затоа, во Украина ја гледаат Белорусија, која штити дел од западните граници на Унијата, како „коагресор“ и возвраќаат со проневера на белоруски имот, грубост кон дипломатите, ограбување, тепање, па дури и убивање на белоруски возачи. Сето ова бара казна.

 

Транзиција од војска во мирно време

Според Министерството за одбрана на Белорусија, генералниот фокус на обуката за борбена готовност „е да се спроведе серија последователни обуки со сите категории војници, единици, воени единици, формации, воени командни и контролни тела за организирано спроведување на мерките. за транзиција од мирно во воено време“.

Како што гледаме, пишува – од мирно време до воено време. Дека тоа речиси дојде доказ е неодамнешната историја на неутрализирање на украинските беспилотни летала со гранати, кои, се разбира, беа планирани да се користат против белоруската војска во Белорусија од единиците за електронско војување.