Русите почнаа да влагаат од сите страни? НАПАДНАТА ПРЕДНЕСТРОВЈЕ! Одекнаа моќни експлозии, нова ескалација на хоризонтот?!

256
Неодамна во Придњестровје се случија серија напади

Во Приднестровје, две експлозивни направи биле фрлени на територијата на флотата на резервната единица на мировниот контингент, од беспилотно летало , објави Истражниот комитет на таа непризната република.

– Неидентификувано беспилотно летало на 5 јуни околу 05:10 часот фрлило две експлозивни направи на територијата на возниот парк во месноста населба Владимировка. Се претпоставува дека се работи за гранати РГД-5 – се наведува во соопштението.

Молдавија, Придњестровје

Молдавија, Придњестровје
Фото: Profimedia / илустрација

Како што беше прецизирано, во нападот со дрон нема повредени и не е причинета материјална штета. Вештаците на лице место ги извршиле потребните истражни и оперативни дејствија и заплениле остатоци од експлозивни направи.

Истражниот комитет на непризнаеното Придњестровје покрена кривична постапка за пренасочување.

Молдавија, Придњестровје

Молдавија, Придњестровје
Фото: Profimedia
Ситуацијата во Приднестровје

Во Приднестровје неодамна се случија серија напади – на зградата на Министерството за државна безбедност во Тираспол, во близина на воената единица кај селото Паркани и на кулата на радио-телевизискиот центар кај селото Мајак.

Според лидерот на Придњестровје , Вадим Красносељски , трагите на организаторите на експлозиите водат до Украина. Дополнително, пукотници од украинска страна биле истрелани во правец на селото Кобасна, каде се наоѓаат воени магацини.