„САНКЦИИТЕ НЕМААТ САКАН ЕФЕКТ“ Експерт тврди дека Западот бара компромис со Русија и го моли Путин да прекии со војната за возврат ќе ги укинат сите санкции?

99
Западните земји, сфаќајќи дека санкциите и изолацијата на Русија го немаат посакуваниот ефект, се борат да најдат прифатлив начин за компромис, пишува Вилијам Молони во написот за The Hill.

– Рестриктивните мерки прават поголема штета на западната економија. Рубљата достигна највисоко ниво за две години во мај, а рускиот енергетски и земјоделски извоз носи рекордни приходи во Москва – забележува Молони.

Според него, САД не успеале да го соберат целиот свет против Русија. Така, од 195 земји, само 65 се согласија да се приклучат на режимот на санкции на САД . Во меѓувреме, „џиновите“ како Кина, Индија, Бразил, Мексико и Индонезија одбија да учествуваат во економската војна против Москва.

– Сето ова сугерира дека Русија не е најизолираната велесила во светот, туку можеби самите Соединетите Американски Држави – резимира авторот.

Западните земји воведоа нови ограничувања против Русија по почетокот на војната во Украина. Тие главно го погодија финансискиот сектор и снабдувањето со високотехнолошки производи, но во Европа се зголемуваат повиците за намалување на зависноста од руската енергија. Сепак, резултатот од овој чекор е зголемување на цените на енергијата и храната во САД и европските земји.