Ќе пукне ли на балканот? Околу 230.000 нелегално оружје на Косово, предупредуваат експертите: Потребни се посилни контроли 

Според извештајот на Агенцијата за развој на Обединетите нации – УНДП, околу 230.000 нелегално оружје се во рацете на граѓаните на Косово, а таа бројка речиси и не е променета од крајот на вооружениот конфликт.

Сепак, постојат различни мислења за бројот на оружје на северот и југот на Косово. Некои сметаат дека бројот се намалува на целата територија, а други сметаат дека контролата и конфискацијата на оружјето на северот и југот на Косово не била подеднакво извршена.

„Секоја година во просек се запленети над илјада оружја, некои години повеќе, некои години помалку и мислам дека реално оваа бројка е намалена. Не е таа бројка, но за сите овие постконфликтни земји е загрижувачка ситуација. “, изјави Србија, експертот за безбедност на Euronews, Нудерин Ибиши Љека.

Според Нуредин Ибиши, кој е и член на работната група за изработка на нов закон за оружје, неопходно е да се лобира кај граѓаните доброволно да го предадат оружјето, како и да се наградат оние што ќе го направат тоа. За некои безбедносни експерти тоа не е доволно, а проблемот е што оружјето многу лесно се добива.

Различни мислења за контролата

Според косовската полиција, во 2021 година биле запленети 1.280 нелегално оружје и 42.031 парче муниција, а од донесувањето на Законот за легализација и предавање на оружјето во 2017 година, според директорот на Секторот за јавна безбедност Менсур Хоти, само 37.000 парчиња оружје. се легализирани.

Иако е видлив голем број оружје кај граѓаните, дел од експертите посочуваат дека контролата не била пропорционално спроведена на сите делови на територијата на Косово и Метохија.

„Според мое мислење, КФОР направи значајна работа овде на северната страна на Косово, во четирите северни општини, и мислам дека повеќето од тоа оружје, понекогаш легално, а подоцна и нелегално, беше собрано. Сепак, овие притисоци не беа вршени врз јужната страна.“ не толку кај албанското население“, изјави за Euronews Србија Срѓан Симоновиќ, истражувач за безбедност.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа