Сергеј Лавров: САКААТ ДА ГО УНИШТАТ ПРАВОСЛАВИЕТО! Западот се обидува да ги распарчи руската, сириската и српската црква

508

 

Западот на чело со САД почна намерно да уништува се што е поврзано со Русија и православното христијанство, изјави денеска рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

 

Тој на комеморативниот собир, посветен на 140-годишнината од Империјалното палестинско православно друштво, истакна дека во последните неколку години, „на иницијатива на Американците кои активно манипулираа со Цариградскиот патријарх, има курс кон уништување на православното христијанство. е земен“.

– Воспоставена е квази структура наречена Православна црква на Украина, која е дело на оние кои се обидуваат да ги распарчат Сириската православна црква и СПЦ, рече Лавров.

Шефот на руската дипломатија додаде дека сето тоа е дел од „актуелниот курс на Западот кон поткопување на се што е поврзано со Русија, Словените и православното христијанство“.

 

„Тој курс е толку очигледен и тешко е да се прикрие“, рече тој.