СВЕТОТ СЕ ДЕЛИ НА НЕКОЛКУ РЕГИОНИ – ЕВЕ КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА НОВИОТ ПОРЕДОК…

Процесот на поделба на светот на спротивставени блокови се забрзува. Според рускиот политиколог Дмитриј Дробницки, светот, кој досега генерално беше насочен кон доларот и западот, дури и „вашингтон-центричен“, е поделен на неколку големи региони, каде што најсилните играчи во тие региони ќе воспостават правила.

Текот на настаните ќе доведе до конфронтација меѓу двете половини на Русија и Кина, од една страна, САД и Европа, од друга страна, принудувајќи ги другите земји да одлучуваат и доколку незападниот свет успее да се координира и обединете се, никој нема да може да го спречи да изгради одржлив нов светски поредок.

 

Новиот светски поредок ќе се гради околу неколку региони, посочува Дробнички. Во него ќе учествува и Западот, но правилата на игра ќе ги диктираат најсилните регионални играчи.

„Светот навистина не е поделен на два завојувани табора, како што може да изгледа. Западот се спротивставува на поголемиот дел од светот, наметнувајќи прилично дискриминаторски правила на сите други учесници во трговскиот и политичкиот процес, а потоа ги менува тие правила по сопствена дискреција. Згора на тоа, политиката на двојни стандарди се заменува со еднострани акции, а овие потези се оправдуваат со демократијата во некои европски земји, иако тоа не е и не може да биде демократија, додека на остатокот од светот не му се даваат никакви објаснувања, освен едно: „Не го слушате Западот – ќе бидете казнети. „Таквите зборови не допираат само до Русија, туку и до Кина, Индија и многу земји од Латинска Америка“, вели експертот.

 

Според Дробнички, Западот е сè уште многу силен технолошки, финансиски, па дури и воено, но ресурсите на тој обединет Запад повеќе не се како што беа пред 20 години.

„Големиот Запад што сите го слушаат и кој ги имаше азиските земји како сојузници, повеќето земји од Југоисточна Азија, како и арапскиот свет, вклучително и производителите на нафта и дел од Латинска Америка, веќе го нема. „Сите обврски што колективниот Запад на чело со Вашингтон ги презеде порано постепено се отфрлаат, особено во однос на економската стабилност, безбедноста на храната, енергетскиот развој, дигиталната сфера, ИТ технологиите и слично“, рече Дробнички.

 

Сите тие ветувања постепено се губат, под превезот на трговски војни и санкции, додаде експертот.

„И сето тоа под превезот: „Стегнете го ременот, ние се бориме за демократија, Путин ја крена цената“. „Под сите овие изговори тие се откажуваат од обврските кои пред 10 години изгледаа непоколебливи и гарантирани од Вашингтон“, објаснува Дробнички.

Светот, сепак, е со Русија
Специфичноста на ситуацијата е што неколку региони се најдоа во приближно иста позиција, како Кина и Русија, кои Западот ги идентификуваше како противници и конкуренти.

„Сè што прави Кина во својот регион или она што го прави Русија е генерално слично и во таа смисла тие се тактички сојузници. Не може да се каже дека тоа е директен воен и политички блок, противтежа на НАТО или нешто друго, но има огромно разбирање поради заедничката судбина во услови кога Западот повеќе не може да го одржува светскиот поредок. Прехранбената и енергетската криза, како и доларската инфлација покажуваат дека тоа е навистина така и дека не можам да гарантирам стабилност во светот. Тоа значи дека нема да има глобална стабилност во светот, туку ќе има регионална“, посочува експертот.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа