ДАЛИ ОВАА ОБЛАСТ Е СЛЕДНАТА ЦЕЛ НА РУСИЈА? „Ќе падне за две недели“ објавија Британците – руската армија контролира 90 отсто од територијата

185
Министерството за одбрана на Велика Британија соопшти дека Русија контролира 90 отсто од Луганск

Русија сега постигнува тактички успех во Донбас и  контролира повеќе од 90 отсто од Луганск , објави Министерството за одбрана на Велика Британија во најновите разузнавачки податоци објавени рано утринава.

Откако руските сили не ги постигнаа првичните цели за заземање на Киев и украинските владини центри,  Русија го прилагоди својот оперативен дизајн за да се фокусира на Донбас , се вели во извештајот.

Русија сега постигнува тактички успех во Донбас. Руските сили создадоа и одржаа моментум и се чини дека во моментов ја држат иницијативата над украинската опозиција, пренесува Гардијан.

Русија контролира над 90% од регионот Луганск  и најверојатно ќе ја преземе целосната контрола во следните две недели . Русија ги постигна овие неодамнешни тактички успеси со значителни трошоци за ресурси и концентрирање на сила и оган на еден дел од целокупната кампања.

Русија не беше во можност да создаде маневар или движење на други фронтови или оски, од кои сите тргнаа во дефанзива. Сепак, во споредба со првичниот план на Русија , „ниту една од стратешките цели не е постигната“, се додава во извештајот.