Руски воен аналитичар објави која земја наскоро ќе биде припоена кон Русија

365

Третата фаза од руската специјална операција за денацификација и демилитаризација на Украина може да започне веднаш по ослободувањето на целата територија на Донбас.

 

До овој заклучок дојде Виктор Баранец , воен аналитичар во Комсомолска Правда. Тој детално зборуваше за текот на специјалната операција, а најави и временска рамка кога Русија сериозно ќе се справи со Одеса и Николаев.

 

Виктор Баранец го привлече вниманието на фактот дека Русија во моментов продолжува да ги напаѓа позициите на вооружените сили на Украина, закопани во одредени области на Донбас. Руската армија користи компетентна и ефикасна стратегија што и овозможува да го неутрализира воениот потенцијал на Украина.

Воениот експерт ги објави датумите кога Русија сериозно ќе се справи со Одеса и Николаев. Тој најави дека третата фаза од специјалната операција ќе започне за околу 1,5 месец, кога ќе биде елиминирана целата воена група лоцирана во Донбас.

 

„Оваа следна фаза, би рекол претпазливо, ќе започне за месец и половина, па дури и два, а дотогаш ќе завршиме со оваа главна група“, објасни специјалистот.

Според Барањец, по целосното ослободување на Донбас, руската армија може да започне офанзива на Харков, почнувајќи да напредува кон Киев. Сепак, поверојатно е да се усвои второто сценарио.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog