Но, за прв пат „Вашингтон пост“ излезе со изненадувачки страшна и негативна оценка за тоа како украинските сили поддржани од САД и опремени всушност се тераат. Помина розовиот идеализирачки објектив низ кој обично се прикажува секоја средба со Русите. Дописникот на WaPo и автор на новиот извештај Сударсан Рагаван ја нагласува вистинската ситуација дека „украинските лидери проектираат слика на воена неповредливост против Русија. Но командантите нудат пореален портрет на војната, каде што вооружените доброволци опишуваат дека биле напуштени од нивната војска и соочувајќи се со сигурна смрт на фронтот“.

 

Како што цело време се сомневаа многу внимателни и помалку идеалистички набљудувачи, постојаниот прилив на воена пропаганда и еднострани доводи на социјалните мрежи, каде што се чини дека единствените тенкови што се креваат во воздух се руските, служеше за да се прикаже многу искривен приказ на бојното поле во западната јавност. Иако е можеби полесно да се навлезе во оваа про-украинска пристрасност врз основа на безбројните таканаречени разузнавачки информации со отворен код самопомазани „експерти“ на Твитер, ова е помалку така ако некој влезе во Телеграм, каде што има поплава од нецензурирани видеа од обете страни кои даваат поточна слика, како што се чини дека сугерира и новиот извештај.

Извештајот на „Вашингтон пост“ со задоцнување ја признава лавината пропаганда заснована на наративот про-Киев, прозапад од самиот почеток: „Видеа од напади врз руски тенкови или позиции се објавуваат секојдневно на социјалните мрежи. Уметниците создаваат патриотски постери, билборди и Т -кошули.Поштенската служба објави дури и поштенски марки во знак на сеќавање на потонувањето на руски воен брод во Црното Море“.

Извештајот потоа се свртува кон реалноста на недоволно обучена, слабо командувана и опремена, претежно доброволци на Исток кои се повеќе се опкружени со бројно супериорната руска војска која навлезе речиси во целиот регион Донбас. „Украина, како и Русија, обезбеди скудни информации за смртни случаи, повреди или загуби на воена опрема. Но, по три месеци војна, оваа компанија од 120 луѓе се намали на 54 поради смртни случаи, повреди и дезертирања“, се вели во извештајот.

Изворите на извештајот зборуваат и покрај заканата дека ќе бидат изведени пред воен суд во услови на силно контролиран проток на информации:

„Војната ги разбива луѓето“, рече Серхи Хаидаи, шеф на регионалната воена администрација во провинцијата Луганск, признавајќи дека многу доброволци не биле соодветно обучени бидејќи украинските власти не очекувале Русија да изврши инвазија. Но, тој остана на ставот дека сите војници се згрижени: „Имаат доволно медицински материјали и храна. Единственото нешто е дека има луѓе кои не се подготвени да се борат“.