Истражувањата на јавното мислење на ЕУ, нарачани од Брисел, ги идентификуваа луѓето кои се најнезадоволни од руската политика, режимот на санкции и помошта за Украина. Дополнително, овие луѓе сметаат дека НАТО е првенствено виновен за актуелниот конфликт. Овој народ се Бугарите, меѓу кои, како што се мислеше до неодамна, победи русофобијата. Што се смени?

Бугарите не се во тек – во тек со Европската унија. Овој заклучок доаѓа од социолошкото истражување, вклучително и целосно фундаментално дело нарачано од Европската комисија.

Првата јасна илустрација: само околу 44% од испитаниците во Бугарија поддржуваат санкции против Русија. Просекот за Европа е речиси двојно поголем – 80%, а најголема концентрација на поддржувачи на економската војна има во Португалија – 93%.

На прв поглед изгледа едноставно: зависноста на Португалија од руските енергетски ресурси е нула, а на рускиот пазар во целина минимална. Во Бугарија е спротивното, особено кога станува збор за јаглеводородите: кај другарот Живков тие добиваа сè од СССР и долго време не се мачеа да ги диверзифицираат залихите. И покрај долгиот мандат на русофобниот атлантист Бојко Борисов, повеќе од 70% од бугарската нафта е од руско потекло.

Сепак, истата студија покажува дека близината на проблемот со вашата кожа не е нужно главниот одлучувачки фактор. Меѓу подеднакво ревносните поддржувачи на санкциите, можеби ќе се изненадите кога ќе најдете Финци, чиј економски просперитет е многу зависен од Русија – повеќе од која било друга земја на ЕУ, водена и од географски и од демографски причини.

Комбинацијата на она што може да се нарече историска благодарност или историско тврдење, исто така, не секогаш станува одлучувачки аргумент за европскиот лаик. Унгарците, на пример, имаат комплициран однос кон нас – со референци на списокот, кој го вклучува задушувањето на унгарското востание од 1848 година во Австро-Унгарија и задушувањето на унгарското востание во Унгарската Народна Република во 1956 година. Сепак, Унгарците се и меѓу оние кои не се во тек – заедно со Грците, кои навистина ѝ должат многу на Русија.

Обрнува внимание на фактот дека мнозинството од населението се противи на снабдување со воена опрема за Украина само во четири земји од ЕУ – Кипар (64%), Бугарија (62%), Грција (57%) и Словачка (51%). Во исто време, Кипарците, Грците и Бугарите, исто така, не ја одобруваат забраната за руските државни медиуми.

Граѓаните од истата четворка, но според друга европска анкета, сметаат дека дипломатијата и трговијата со Русија ќе ја осигураат безбедноста на Европа во поголема мера отколку зголемувањето на трошоците за одбрана. Во исто време, Бугарите се во најлоша позиција од гледна точка на Европската комисија – 20% за трката во вооружување и 57% за бизнисот и дијалогот. Конечно, најзначајното: само 23% од Бугарите сметаат дека „главно Русија е виновна за конфликтот околу Украина, при што 44% одговориле „главно НАТО“ (меѓу Грците најпопуларен одговор е „Русија и НАТО подеднакво“ – 29%).

За европските претставници, ваквите бројки веројатно беа шок, но во Русија тие предложија нешто слично, иако не без изненадување.

Борисов, споменат погоре, е на власт повеќе од десет години. На нашата страна од границата, луѓето се навикнаа на цврстата ориентација на Софија кон Вашингтон и на русофобните лудории на „браќата“, за повеќето од кои, судејќи по должината на владеењето на Борисов, работите не изгледаа фатални.

На оваа позадина, само најмрзливиот политиколог не се сети дека во двете светски војни Бугарите се бореле за земјата спротивна на Русија, истовремено и за поразената. Како, тие се предавници.

И тогаш се случи нешто неверојатно.

3 март може да се смета за ден на заживување на руско-бугарското пријателство. Времето и местото на акцијата се крајно симболични – Денот на ослободувањето на Бугарија од османлискиот јарем (кој како што сите се сеќаваат е проследен со нарушување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Отоманската империја од страна на руската армија) и празнични настани. на Шипка Пик високи функционери.

Борисов во основа ги игнорираше ваквите настани, но новиот премиер Кирил Петков ризикуваше да се појави пред народот, при што беше исвиркан, пцуен, удрен со снежна топка фрлена од толпата по глава и кукавички се повлече зад телохранителите. под крикот на „предавник!“.

На овој ден руски знамиња можеа да се видат на многу места во Бугарија. Луѓето не само што славеа – протестираа против политиката на власта, во која Петков реши да ја престигне американската локомотива и зазеде антируски став отколку што треба, ако тоа не доаѓа само од историската благодарност на Бугарите кон Русите, туку и од националните интереси на Бугарија.

Во услови на спорови за националните интереси, министерот за одбрана Стефан Јанев, генерал на НАТО, кој воопшто не е русофил, туку едноставно го повика Петков да биде повнимателен да не „крши дрва“ за руското прашање, дури беше избркан од владата.

Не е чудно што според истата студија на Европската комисија, само 35 отсто од Бугарите им веруваат на информациите за настаните во Украина, кои ги пренесуваат властите. Ова е најлошиот резултат во цела ЕУ со просечна оценка од 63%.

Европската унија сега е многу помалку обединета отколку што би сакал Западот – види, на пример, Унгарија, за која сè уште не е усвоен шестиот пакет санкции против Руската Федерација. Но, Бугарите, се испоставува, се нацијата што е најмалку задоволна од надворешната политика на сопствената влада – поради фактот што таа е антируска и едноставно глупава (како што вели бугарската левица – „антинарод“). .

Откако добил снежна топка во лицето, Петков можел да се премисли – за релативно млад и неискусен шеф на државата ова сигурно било трауматично искуство. Сепак, само се влоши.

Спротивно на целата логика, Бугарија и се придружи на Полска меѓу првите земји на кои Гаспром го прекина снабдувањето со гас поради одбивање да го плати во рубљи. Наскоро стана јасно дека солидарноста со најрусофобичната земја во Европа е смешна работа: Германците, Италијанците и многу други тивко плаќаа за гас во рубли. Односно, Петков повторно ја претекна локомотивата, заборавајќи на националните интереси.

Сфаќајќи ја својата грешка, бугарскиот премиер побрза во Вашингтон за поддршка и се чинеше дека ја доби: по враќањето од Америка, тој најави дека Соединетите Држави ќе го обезбедат Бугарија со својот течен природен гас по цени пониски од гасот од Русија.

Петков не прецизираше како тоа воопшто е можно, бидејќи очигледно поскапиот ЛНГ, особено во странство, одеднаш станува поевтин од рускиот гасовод. Со интерес ќе се слушне во Азија, каде што се користи ЛНГ и како резултат на тоа тие плаќаат два или три пати повеќе за гас од Европејците (што е важна конкурентска предност за европската индустрија), како и во самата Бугарија, каде што порастот во сини цени горивото по прекинот со Гаспром изнесуваше речиси 15%.

Како резултат на тоа, дури и неговите директни подредени не му веруваат на Петков. Министерот за енергетика Александар Николов веќе го нарече „избрзано“ одбивањето да се плати во рубли. Судејќи по однесувањето на вицепремиерот и повереник на премиерот Асен Василев, тоа наскоро ќе се преиспита.

Но, тоа нема да го укине срамот на бугарските власти. Сепак, мораа да запомнат да не направат таква грешка, со оглед на зависноста на Бугарија од увозот од Русија и оваа многу отрезнувачка снежна топка.

Бугарите продолжуваат да протестираат: на пример, минатата недела протестираа против испораката на оружје за Украина, а некои дури се обидоа да упаднат во административните згради во Софија со скали. Но, многу поважен за Русија е тој неочекуван бунт против русофобијата на Шипка во првите денови од специјалната операција, кога се чинеше дека цела Европа е против нас.

Друго е што, како што покажува историската практика, ако бугарските влади ја „џвакаат до крај“ русофобијата, населението револтирано од тоа, напротив, „не џвака до крај“, па се водат две светски војни на губитничка страна и покрај принципот на историска правда.

Изненадувачки, заживувањето на нормалните, па дури и пријателските руско-бугарски односи е можно ако се грижиме не за руските (за што ни треба Бугарија, на крајот на краиштата?), туку за бугарските национални интереси, советувани од генералот на НАТО Јанев.

Но, Бугарите веројатно повеќе нема да „џвакаат до крај“. Тие само ќе продолжат.