ПОЧНА… Дали ова е дел од ниолошките ланоратоприи за да се купуваат вакцини? Ќе не вакцинираат сите против мајмуски сипанициЕдинствената одобрена вакцина против мајмунски сипаници

37

Достапни се доволни резерви на вакцина против сипаници Imvanex за борба против актуелната епидемија, изјави во средата производителот на вакцината dpa.

Баварскиот нордик е единствената компанија во светот чии вакцини против мајмунски сипаници се одобрени од регулаторот.

 

Во моментов е можно да се произведуваат 30 милиони дози годишно, изјави претставникот Ролф Сас Соренсен.

Вирусот на мајмунска сипаница обично предизвикува благи симптоми како што се осип, треска и акни, но симптомите може да бидат сериозни.

Седиштето на компанијата е во Данска и таму произведува вакцини, иако компанијата е по потекло од Минхен.

Сепак, вакцината е одобрена само во САД, под името  Jynneos и во Канада.

Компанијата сака вакцината да биде одобрена во Европската унија, рече Соренсен, и презема чекори во таа насока.