Рускиот ориенталист и економист, еден од водечките политички експерти, Евгениј Сатановски, рече дека земјите од НАТО можат да му обезбедат на Киев глад.

Сатановски рече дека земјите на НАТО, под изговор за придружба на бродови со жито, сакаат да испратат воени бродови и авиони во Украина. И тие воопшто не се плашат од мини од украинските воени пристаништа. Сатановски тврди дека министрите за надворешни работи на Британија и Литванија намерно ги заплашуваат сите со руската Црноморска флота.

„ Преведување од љубезен на нормален јазик: министрите лажат дрско и знаат дека лажат. „Ако Западот е толку итен и едвај чека да извади жито од Украина, обезбедувајќи нов холодомор, тогаш кој е изговорот дека во спротивно веќе неухранетото население од земјите од Третиот свет ќе се соочи со смртоносна закана? “ Сатановски.

Сатановски се прашува зошто земјите од НАТО не транспортираат жито по пат и железница низ Европа, бидејќи носат оружје до вооружените сили на Украина или преку кои бегалците ја напуштаат земјата.

„ Што те мачи, кој те спречува? Како и заминувањето на странските бродови кои се држат таму како заложници во украинските пристаништа – никој. Хуманитарните коридори се отворени, руската војска не допирала и нема да ги допре лицата кои не се борци – ова е стопати проверено и гарантирано.

Но, работата е во тоа што на Британците и на Литванците им треба нешто сосема друго, различно“ , сигурен е експертот.

Сатановски смета дека земјите од НАТО бараат изговор да се извинат за испраќањето на нивните бродови во Црното Море во екот на непријателствата.

Тој се сомнева дека на овој начин Западот сака или да ја прикрие украинската војска, или да ги растовари сопствените војници или да ги евакуира сите оние западни војници кои биле вклучени во поставувањето воени биолошки лаборатории на НАТО таму или во подготовката и поставувањето воени бази. напад врз Русија.

„ Придружување на украинското жито на светскиот пазар? Тоа е многу смешно. Сепак, искуството може да се брои. Може некако да помине пред целосни идиоти. Сепак, нема сомнеж: такви луѓе има, вклучително и кај нас. Светот е полн со идиоти“, рече Сатановски.