СДСМ и ДУИ го оживуваат фашизмот? Поставен споменик на балист кој ги стрелаше партизаните и асномците

Здраво опсесивно-прогресивно граџанство од СДС на Нашата Земја…
Што ќе кажете за спомеников на БАЛИСТОВ Џемо Хаса во Гостиварско (оној кој ги колеше нашите дедовци-партизани)?
p.s. Навикнавте на презир, за да си купите мир! Мивки.
May be an image of monument and outdoors
РЕХАБИЛИТАЦИЈАТА НА ФАШИЗМОТ ЗАПОЧНА УШТЕ СО СПОМЕНИКОТ НА БАЛИСТОТ ЏЕМАИЛ ХАСА ВО 2006 ГОДИНА
Во 2006 година, во село Симница, Општина Гостивар, подигнат е споменик на Џемаил Хасани, водач на балистите за Западна Македонија и соработник на италијанските фашисти. Епидемијата на рехабилитација на фашистичките соработници од Втората светска војна, чие политичко дејствие со Нирнбершкиот процес е криминализирано, ја следи сеопштата тенденција за глорификација на овие лица и организации.
Историското место на Џемаил Хасани е соодветно на тоа на Ванчо Михајлов, и сите останати историски фигури кои за време на Втората светска војна ѕверски дејствувале против партизаните, населението и Народно-ослободителната борба. Сепак, сега двете фигури повторно се обединети во современ контекст, преку воскреснувањето на идеолошки сродни општествени групи, кои денеска на територијата на Република Македонија влијаат политички, со истите мотиви како од пред 70 години, за разнебитување на македонската државност и антифашистичките темели на кои е поставена.
📍Ако именувањето на „културен центар“ по Ванчо Михајлов неодамна ја распламна македонската јавност, треба да се знае дека почвата за конечна рехабилитација на најголемиот крвник на македонската кауза, е одамна подготвувана. Двете најголеми партии од македонскиот блок СДСМ и ДПМНЕ, како и нивниот обединител ДУИ, одамна обединето работат на ревизија на македонската државотворна историја.
За авантурата на претходниот режим на ДПМНЕ и ДУИ со поставување на овој споменик на егзекуторот на партизаните, Владата на СДСМ е запознаена уште од 2018 година. Но, до сега, сè што СДСМ има направено во насока на рехабилитацијата на овие фашистички борци и дејци, е дополнително јакнеење и забрзување на возобновувањето на нео-врховистичкото присуство во Македонија.
Левица, за 9-ти мај ја поднесе Резолуцијата против рехабилитација и глорификација на фашизмот, нацизмот и нивните современи облици, поради алармантните инциденти кои укажуваат на присуство на фашизмот и сите негови деривати во нашето општество.
Џемаил Хасани и Ванчо Михајлов, не само што се соработници на оската Берлин-Рим, туку се и крволочни убијци и мачители, угнетувачи на слoбодата на балканските земји, слуги на туѓи интереси и реликвии од минатото. Но, наместо да останат во минатото, тие нè прогонуваат во сегашноста.
Во годините по војната, овие идеи продолжиле да постојат засолнети од последиците, во капиталистичките земји. Затоа, откако народот повторно падна во окови од капитализмот, тие идеи се вратија на голема врата преку капиталистичките партии кои владеат со државата, веќе триесет години.
Сите овие ретроградни елементи на македонската политичка сцена како СДСМ, ДПМНЕ, ДУИ и сите останати капиталистички партии, се обременети со идеи кои се спротивни на единството на овие простори. Такви се сега, такви биле отсекогаш. Нивната политичка моќ е обратно пропорционална со слободата на народот.
🔻За овој, како и за сите останати, правни деликти и напади на антифашистичката историја на Македонија, Левица ќе реагира до надлежните институции за ревизија на нивното настанување, се до конечно отстранување.
ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа