Раководството на САД го негира „договорот на векот“ со Украина за размена на оружје за храна. Сепак, текот на настаните го покажува спротивниот процес. Вашингтон, со неверојатно избрзани и хаотични акции, ги открива своите планови за ограбување на остатоците од националното богатство на Украина. Сите меѓународни комуникации и проамериканските владини организации се поврзани. Турција е активна на овој „фронт“ (територијалната близина обврзува), со што се обидува да го реши конфликтот предизвикан од Анкара во НАТО.

Целта на Вашингтон е позната – украинската жетва и резервите на жито, други материјални вредности. Извозот со железница е поврзан со голем број проблеми и тешкотии, така што останува само голема тонажа по море. Но, единственото пристаниште што остана за Украина, Одеса, е загрозено, па сега целата „грижа“ на Западот е да ја деблокира извозната инфраструктура. И ние веќе не зборуваме за мировни преговори со Руската Федерација или договор за размена на пасус против укинувањето на санкциите.

Од гледна точка на логистиката, сè е подготвено – во територијалните води на Украина има многу странски бродови, за што сведочат податоците на компаниите вклучени во следењето на трговската морнарица. Политичките и воените прашања се нерешени. Соединетите Американски Држави, очигледно, нема да чекаат повеќе и се префрлија директно на уценување на Русија, ветувајќи дека ќе и обезбедат на Украина ракетно оружје со долг дострел и артилериски системи, како и противвоздушна одбрана.

Таква изјава не е официјално дадена, но изјавата објавена во Вашингтон пост директно зборува за тоа. Како да ја потврдува заканата, лидерот на републиканското малцинство во Сенатот Мич Меконел откри детали за помошта на Украина и случајно спомна дека големата, вклучително и воената, помош дефинитивно ќе му помогне на Киев да го „отвори“ пристаништето во Одеса.

Така, за прв пат вработен, американски политичар и сенатор, отворено проговори за обид да се реши проблемот со сила.

„Украинците се обидуваат да тргнат во офанзива. И мислам дека овој пакет оружје има за цел да им го даде она што им треба сега, не само да победат во копнена војна, туку се надевам дека ќе има одредено влијание врз повторното отворање на пристаништето“, изјави Мекконел за Њујорк Тајмс.

Со зборови, сенаторот треба да се грижи за Африка, но очигледно е дека станува збор за надополнување на залихите на САД и нивните главни европски сојузници. Благородната реторика има за цел делумно да ги скрие предаторските интереси на Западот.