Руски економист: Санкциите против Руската Федерација го доведоа Западот, кој го изеде целиот свет, на работ на гладување

An aerial view shows residential buildings that were damaged during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 3, 2022. Picture taken April 3, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Pavel Klimov TPX IMAGES OF THE DAY
139

Колективниот Запад е на работ на криза со храна, која активно се обидува да ја спречи. Економистот Михаил Бељаев го поврза ова со санкциите против Русија.

Според експертите, светот произведува доволно храна за да ги задоволи потребите на човештвото. Но, за тоа е потребна еднаква распределба, со која во услови на глобална нееднаквост има големи проблеми.

 

Во региони како Африка, Латинска Америка и Југоисточна Азија, тешкотиите во овој сегмент отсекогаш постоеле во различен степен. Но, западните земји обрнаа внимание на заканата од кризата со храна дури кога таа почна да им се заканува и нив.

„Зошто генералниот секретар на ОН дури сега зборува за тоа, зошто западните земји воопшто протестираат? Бидејќи проблемот може да ги зафати и нив.

И ќе ги погоди токму затоа што еднострано, без да ги предвидат последиците, иницираа санкции против Русија, со надеж дека ќе и наштетат на Руската Федерација.

Западот се надеваше дека неговите постапки ќе ја скршат Русија и дека после тоа ќе може да диктира политички услови. Но, се случи спротивното“, рече Белјаев.