Советот на Европа не го вклучи Косово во својот состав, на што се спротивставија Франција, Шпанија, Грција, Кипар, Молдавија, Словачка, Романија и Грузија.

Ова го соопшти дописникот на Полит Навигатор, Олег Бондаренко, директор на Фондацијата за прогресивна политика, главен уредник на порталот Balkanist.ru, цитиран од „Известија“.

Експертот посочува и дека во моментов, по повлекувањето на неговите претходни одлуки, Косово го признава само малцинство земји-членки на ОН – 94 наспроти 95.

Тој рече дека вклучувањето на Косово во Советот на Европа ќе означи крај на илузиите за европските перспективи на Белград.

„Во ситуација кога српската автономија, непризнаена дури и од Европската унија, станува полноправна членка на Советот на Европа, а Европејците сериозно разговараат за перспективите за пристапување на Украина, другите кандидати за членство во ЕУ на Балканот едноставно се заборавени. “

Србија, Северна Македонија, Албанија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, кои ја делат границата со Европската унија, за разлика од Косово, создадоа (со исклучок на БиХ) свој „мини Шенген“, и двата беа и останаа отсечени. од Европа“, пишува авторот.

Весникот забележува дека за Србија, недостатокот на изгледи за пристап во ЕУ во услови на најбрзо растечка економија во регионот е добар пример за употреба на двојни стандарди.

„Според неофицијални информации, дури и разговорот за европската перспектива е можен дури по приклучување кон антируските санкции, на кои српскиот лидер Александар Вучиќ, како и неговиот босански колега Милорад Додик, во никој случај нема да се согласи“, пишуваат тие.

„И пробниот балон на Косово во Советот на Европа не е ништо повеќе од уште еден сигнал до премногу суверениот Вучиќ на „големиот брат““, додава весникот.

„Во меѓувреме, во самата Србија, за прв пат во историјата, мнозинството од населението се противи на членството на земјата во Европската унија – 56% наспроти 44% од испитаниците“, вели Балканист.

Во публикацијата се наведува дека најмалку пет земји-членки на ЕУ не го признаваат Косово поради присуството на потенцијално сепаратистички региони на сопствена територија.

„Нивното мислење Берлин го потиснува со новиот канцелар, кој ја смени својата подеднакво далечна позиција на гледање на Балканот под Ангела Меркел, а Лондон очигледно одлучи да ги „одмрзне“ „вриените конфликти во регионот. Сега сè зависи од српското трпение и националната волја да се оди против ветерот“, рече Вучиќ.