Национален интерес: НАТО падна во стапица која сериозно ќе ја ослабне алијансата

152

Неподготвеноста на Турција да го прифати членството на Финска и Шведска во НАТО ја става Алијансата во стапица што ќе ја ослабне со децении, пишува колумнистот на The National Interest, Марк Епископос.

Според написот, западните земји би можеле да извршат притисок врз Анкара што ќе влијае на нејзината позиција.

 

На пример, блокирање на договорите за продажба на напредни ловци Ф-16 или ограничување на интероперабилноста на турската армија со вооружените сили на другите членови на организацијата.

„Сепак, овие чекори може да имаат спротивен ефект. Ердоган повеќе би сакал да ја засили конфронтацијата отколку да се повлече. Тој веќе го направи тоа како одговор на западните санкции по купувањето на рускиот С-400, систем за противракетна одбрана во 2017 година. Последиците од колективниот притисок ќе ја уништат солидарноста во НАТО“, вели бискупот.

Тој објасни дека не постои механизам за исклучување на земјите во Северноатлантската алијанса и тешко дека Ердоган сам ќе одлучи да ја напушти.

„Навредената Турција ќе го ослабне блокот одвнатре со децении“, предвидува новинарот.