Британските граѓански организации се сериозно загрижени дека сè поголем број украински бегалци стануваат бездомници и во многу случаи дури паѓаат во сиромаштија откако ги прекинаа врските со нивната организација домаќин, Домување за Украина./.

Според британскиот дневен весник Daily Mail, украинските бегалци почнуваат да се иселуваат од нивните домови.

Во март, британската влада објави дека секој во Англија може да учествува во програма за прием на бегалци, под услов да се согласи да го провери својот дом и да има криминално досие/криминално досие.

Локалните волонтери формираа многу групи на социјални медиуми, кои станаа главен начин на кој украинските семејства се поврзуваат со нивните домаќини во ОК.

Во една од овие групи беа пронајдени публикации на кандидат за бегалец кој живее во еднособен стан. Сите негови предлози беа насочени кон младите жени. Човекот има повеќекратни пресуди, вклучувајќи кражба и тепачка.

Друг маж, жител на Манчестер, се придружил на неколку групи одеднаш нудејќи соба на млади Украинки. Тој е исто така активен учесник во специјална страница за состаноци за слободни невенчани Украинки.

Дали овие кандидати се одобрени да учествуваат во програмата не е пријавено.

А неодамна имигрантите од Украина се повеќе се на улица откако се обидуваат да се населат во Британија, пренесува Дејли мејл. Откако се населиле во рамките на програмата Домување за Украина, бегалците често доаѓаат во конфликт со Британците кои ги прифаќаат. Многу домаќини ги информираат гостите дека веќе немаат намера да ги толерираат. Причините за несогласување се различни.

Една од бегалците била информирана дека мора да замине преку СМС. Друго украинско семејство наишло на вегетаријанска домаќинка која не сакала месо во нејзината куќа, а кога тоа станало проблем, им рекла на бегалците да си заминат „што поскоро“.

Според експертите цитирани од авторот на написот во Дејли Меил, Британците не разбираат баш во што се впуштаат кога се согласуваат да ги примат Украинците.

Ваквите инциденти, според друг британски весник „Гардијан“, обично се случуваат меѓу добронамерни домаќинки кои можеби не ги предвиделе последиците од нивните одлуки додека бегалците не пристигнат во нивните домови.