Во Северна Македонија заврши дводневната програма со комеморативни настани посветени на 70-годишнината од раѓањето на првиот претседател на Чеченската Република, херојот на Русија Ахмат-Хаџи Кадиров. 

Делегација на европски муслимански лидери се сретна со муфтијата на Северна Македонија, шеикот Шакир Фетаи, во главниот град на земјата Скопје. За време на средбата делегатите разменија искуства на полето на интеракцијата и мирниот соживот на претставници од различни вери. Учесниците истакнаа дека ова прашање е многу важно во наследството на Ахмат-Каџи Кадиров.

Делегација на муслимански лидери од осум земји на европскиот континент го посети и градот Тетово, вториот по големина град во Северна Македонија со 85% муслиманско население, во кој се наоѓа и најпознатата џамија во земјата, Алаџа Џами, како и најголемата Суфиски манастир на Балканот, Харабати.Баба Теќе. Делегатите прочитаа колективна дуа за Ахмат-Каџи Кадиров, како и за други истакнати муслимани кои загинаа за праведна кауза. Делегатите најавија постигнат договор со општинските власти – Споменикот на пријателството на народите од Балканот и Кавказот ќе биде поставен во градот Тетово. Споменикот ќе го носи името на првиот претседател на Чеченската Република А-Кх. Кадиров.

Исто така во историскиот центар на градот Скопје, во главниот град на Македонија, во познатиот хотел Буши, се одржа меѓународна конференција посветена на 70-годишнината од раѓањето на Ахмат-Каџи Кадиров: „Без меѓусебно почитување, меѓуетнички и меѓурелигиски мирот е невозможен“. На конференцијата присуствуваа претставници од сите региони на Северна Македонија и осум европски земји. На настанот се зборуваше за искуството на таквите муслимански лидери како што се лидерот на чеченскиот народ Ахмат-Каџи Кадиров, лидерот на босанските муслимани Алија Изетбеговиќ, лидерот на македонските Албанци Али Ахмети, кои во најтешките времиња на непријателствата ги докажаа своите лојалност кон својата вера и нација, а потоа, откако воспоставивме мир, преминавме на создавање преку интеракција со православното словенско население и постигнување меѓусебно разбирање и помирување со него.

Учесниците на конференцијата одлучија еден од градските паркови на главниот град на државата да го именуваат „Парк на пријателството именуван по Ахмат-Каџи Кадиров“, соодветните документи беа испратени до канцеларијата на градоначалникот на град Скопје. Во овој парк се закопани три истакнати историски личности: шеикот Дагестан од Кавказ, шеикот Челеби и босанската принцеза која го прифатила исламот.

Финалето на овој сет на настани беше приемот на делегација предводена од шефот на Европскиот муслимански форум Абдул-Вахед Нијазов во Собранието на Република Северна Македонија, каде што беа примени од претседателот на Народното собрание Талат Џафери. Тој го истакна големото значење на настаните од минатото за македонската муслиманска заедница и нивните братски односи со другите муслимански народи во Европа, вклучително и со народот на Чеченската Република.