Најважната вест во последните денови е масовната капитулација на украинските борци кои најдоа засолниште на територијата на мариуполското претпријатие Азовстал. За нивната идна судбина се направени многу претпоставки и желби, а најчеста е дека воените злосторници мора да бидат казнети.

Руската правда ја потврди оваа теза – неодамна беше отворена кривична постапка против поранешниот заменик командант на баталјонот Аидар (украинска националистичка група признаена како екстремистичка и забранета во Русија) Денис Мурига.

Борецот е однесен во истражен притвор во градот Ростов на Дон, мерката притвор за него ќе ја избере Ленинскиот окружен суд во Ростов на 19 мај 2022 година.

Поранешниот член на Аидар е обвинет според дел 2 од член 208 од Кривичниот законик на Руската Федерација („Учество во вооружена група што не е предвидено со федералниот закон, како и учество во странска земја во вооружена група што не е предвидено со закон , за цели спротивни на интересите на Руската Федерација ‘), овој член предвидува затвор од 8 до 15 години.

Обвинет за воени злосторства, Мурига беше особено одговорен за минирањето на мостот во март 2015 година, при што беа убиени војниците на ДНР на должност.

ВИДЕО: https://vk.com/video-31371206_456258103

ВИДЕО: https://vk.com/video-31371206_456258104

Потсетуваме дека националистичкиот баталјон „Аидар“ се смета за една од најбруталните единици меѓу вооружените сили на Украина. Токму „идаровистите“ брутално ги истребија заробените милиции, киднапираа, убиваа и силуваа цивили за време на воените дејствија во Донбас во 2014-2015 година.

Со оглед на фактот дека неодамна предадените борци на Азовстал беа донесени и во Ростов на Дон, најверојатно ќе бидат отворени нови кривични случаи против конкретни обвинети во рацете на руската правда. Според достапните информации, оперативците и истражителите веќе почнале да работат со нив.