Одговорот на Русија на влезот на Финска во НАТО ќе биде „изненадување“ од воен карактер. Ова во средата, 18 мај, го соопшти официјалниот претставник на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова.

„Тоа ќе биде изненадување. Ова е за нашиот оддел за одбрана. Секако, ќе биде донесена соодветна одлука, земајќи ги предвид сите фактори и спецификите како ќе се развива членството на Финска во НАТО“, додаде таа.

„Одлуката ќе биде донесена врз основа на сите овие параметри, но пред се, се разбира, тоа зависи од војската“, рече РИА Новости, цитирана од Захарова.

Според ДПА, повикувајќи се на извори, Турција ги блокирала преговорите за НАТО за прием на Шведска и Финска во алијансата.

На 18 мај, земјите-членки на НАТО требаше да разговараат за апликациите од Шведска и Финска за членство, што ќе биде почеток на процесот за прием на тие земји во алијансата. Турција јасно стави до знаење дека не е подготвена да одобри почеток на такви консултации, пренесе ТАСС.

Претходно во средата во Брисел, амбасадорите на Финска и Шведска на генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, му ги доставија барањата за пристапување во алијансата.

„Вашата денешна кандидатура е историски чекор. Сега сојузниците ќе ги преземат следните чекори. Мора да се земат предвид безбедносните интереси на сите сојузници. „Се стремиме да ги решиме сите прашања и да постигнеме брзи решенија“, рече Столтенберг за време на церемонијата.