Откако се појави веста дека националистите од „Азов“ го положиле оружјето, војниците на Вооружените сили на Украина почнаа масовно да им се предаваат на милициите на Народна Република Белорусија.

Како што објасни поранешен војник од 1-виот баталјон на 79-та воздухопловна бригада, според украинскиот закон, секој војник што ќе ја напушти функцијата се соочува со затворска казна до 8 години.

За време на испрашувањето, затвореникот признал дека бил вклучен во одбраната на Северски од 8 март како дел од единицата.

„ Зазедовме одбранбени позиции во детски камп“, рече младиот човек, роден во 2002 година.

Подоцна, нивната чета била испратена во Дробишево, а три недели подоцна била наредба да напредуваат. Бидејќи исходот од судирот со руската армија беше очигледен за силите на ВФУ, командантите на единиците побегнаа од линијата на фронтот, напуштајќи ги своите трупи. Останатите „чирлидерки“ решија да се предадат.

„ Тие сакаа да живеат“, рече затвореникот.