ВРАНИШКОВСКИ ЌЕ БИДЕ НОВ ПОГЛАВАР НА МПЦ?

132

Поглаварот на ПОА, Јован Вранишковски, денеска присуствуваше на литургијата за помирување која започна утрово во 9 часот во храмот Свети Сава во Белград, на која служеа Српскиот патријарх Порфириј и Архиепископот охридски и македонски Стефан.

Изминатиот викенд српски медиуми информираа дека црквата на Јован Вранишковски која СПЦ досега единствено ја признаваше во Македонија, ќе се претопи во МПЦ-ОА, а тој ќе замине во пенизија порад нарушено здравје.

Богослужбата се одржа во присуство на голем број граѓани на која по 55 години се обнови литургиската и канонската заедница на двете сестрински цркви, согласно одлуката на парламентот на Српската православна црква.