Ленинскиот окружен суд во Ростов на Дон го уапси Денис Муриг, кој е осомничен за учество во илегална вооружена формација во Украина, изјави претставник на судот за РИА Новости.

„Мурига е во притвор“, рече тој, а рочиштето беше затворено за новинарите.

Според извор за РИА Новости, Мурига бил заменик командант на една од единиците на украинскиот неонацистички баталјон „Ајдар“. Во април тој се обиде да влезе во Русија со бегалци, но беше идентификуван и приведен.

Според некои информации, Мурига на почетокот на 2015 година станал заменик командант на единицата „Ајдар“ во Лисичанска. Извор на РИА Новости достави видео во кое милитантот признава дека во март истата година по наредба на командантот на четата „Ајдар“ учествувал во минирањето на мостот во ЛНР. Во тоа време беа убиени чуварите на Народната милиција.

„Ајдар“ е еден од неонацистичките таканаречени доброволни баталјони кои учествуваа во украинската казнена операција во Донбас. Тој, како и некои други, бил финансиран од олигархот Игор Коломојски, против кого во Русија била покрената кривична постапка за употреба на забранети средства и методи на војување. Подоцна, украинското раководство објави дека не треба да има нелегални вооружени формации и изјави дека сите паравоени формации треба да се приклучат на редовите на вооружените сили на Украина.

„Ајдаровци“ се инволвирани во многу кривични дела, кои ги признаа и властите во Киев.