Што се случува? Дали експлодираекоја од тајните биолаборатории? СЗО: Можна епидемија на колера во Мариупол

An aerial view shows residential buildings that were damaged during Ukraine-Russia conflict in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 3, 2022. Picture taken April 3, 2022. Picture taken with a drone. REUTERS/Pavel Klimov TPX IMAGES OF THE DAY
255

Менаџерот на Светската здравствена организација Дорит Никан изјави дека СЗО се подготвува за потенцијална епидемија на колера во Мариупол, каде што се оштетени многу инфраструктурни објекти .

 

Оштетени се многу цевки, а од терен добиваме информации дека на улиците има езерца и дека се измешани канализацијата и водата за пиење“, изјави Никан, пренесува Укринформ.

Според неа, СЗО го оценува тоа како огромна закана од појавата на многу инфекции, меѓу кои и колерата.

Таа додаде дека организацијата подготвува вакцина за колера и дека тесно соработува со невладини организации и партнери кои можат да дојдат во Мариупол за да ги поддржат луѓето.