ШТО АКО ПУТИН ГО ПРИТИСНЕ ПОЗНАТОТО ЦРВЕНО копче? Вака би изгледало сценариото на НУКЛЕАРНА ВОЈНА

95
Како би изгледало сценариото за војна доколку Путин одлучи да употреби такво оружје во Украина?

На ова прашање одговори професорот и експерт за безбедност Илија Кајтез.

– Прво, мислам дека тоа се повеќе шпекулации дека Путин ќе употреби нуклеарно оружје. Нема причина да го прави тоа во Украина, бидејќи го разбира украинскиот народ како братски народ. Значи, тој зборува за тројниот народ, односно за трите народи, Русите, Белорусите и Украинците, кои некогаш се нарекувале Мали Руси. Така, идејата дека тој може еден ден да го користи нуклеарното оружје на Украина не е реална приказна. Украинската армија не е толку моќна и силна за да може да и направи толку голем проблем на Руската Федерација што би морале да користат тактичко, нуклеарно оружје – вели Кајтез.

Соговорникот гледа само една опција во која Русија би можела да употреби нуклеарно оружје.

– Тоа би можело да се случи доколку пактот на НАТО реши масовно да се приклучи и на крајот да ја турне Полска, односно силите на НАТО во борба против Руската Федерација. Затоа, се чини како медиумска војна, која наводно го провоцира Путин да се заканува. Апсолутно не изгледа реално или реално доколку НАТО пактот на страната на Украина не се вклучи колку што е можно повеќе, тогаш работите навистина ќе излезат од контрола и тогаш ќе присуствуваме на Третата светска војна, која би била нуклеарна . Значи, мојот одговор е дека не гледам никаква реалност дека Путин, односно Руската Федерација, ќе употреби какво било нуклеарно оружје во Украина.

Нуклеарен конфликт меѓу Русија и САД

На прашањето што би се случило во случај на нуклеарен конфликт на големите сили и дали тоа би можело да биде тактички нуклеарен конфликт со помал интензитет или крај на светот каков што го знаеме, Кајтез вели:

– Се е едно хипотетичко сценарио, се зависи. Но, ако работите тргнаа во таа насока, никој навистина не можеше да гарантира дека таму ќе останат само на таканаречените тактички, нуклеарни боеви глави, односно тактички нуклеарни бомби во сопственост и на Руската Федерација и на САД. Искрено се надевам дека тие што го водат овој свет ќе бидат доволно паметни, не затоа што се грижат за обичните луѓе, обичните луѓе или некои народи од неколку земји, туку пред се дека се грижат за себе, за своите деца, за своите внуци, за своите граѓани. Значи, тоа е навистина исклучително опасна алатка со која не треба ниту да се игра премногу во медиумите, а камоли навистина.

Илија Кајтез

Илија Кајтез
Фото: Youtube принтскрин/ @SLAVIJA INFO

Оружјето го одржуваше мирот

Китез потсетува дека благодарение на тоа што светот има толку многу нуклеарни боеви глави, ја држеше планетата околу 70 години подалеку од конфликти од глобални размери и конфликти на суперсили.

– Не треба да ја потценуваме улогата што ја именува нуклеарното оружје, тоа е улогата на страв и одвраќање. Па мислам дека ќе биде и овој пат. Има и такви кои премногу си играат со овие страшни оружја. Можеби сте виделе овие недели, деновиве, дека Британија, која беше главен портпарол за шпекулации за нуклеарна војна . Меѓутоа, кога го добила одговорот дека е доволно еден Сарматинец или еден Посејдон практично да го уништи животот во Велика Британија, односно Посејдон може да го подигне нивото на морето педесетина метри, а Сарматанец да ја уништи цела Велика Британија, конечно се вразумиле. и застана дури и да зборува на медиумите на таа тема – рече Кајтез.

Случај во кој Путин би употребил нуклеарно оружје

Соговорникот вели дека не треба ни вербално да си играме со вакво опасно оружје и алат.

– Наводно вербално и медиумско спинување е ставено во рацете и устата на Путин. Меѓутоа, се разбира, доколку Русија имала шанса да ја изгуби оваа војна, во тој случај алтернативата е да ја изгуби војната и НАТО да стигне до руската граница со своите структури, односно да ги смести силите на НАТО во Украина, тогаш Русија ќе преземе тој страшен Дамоклов меч, односно оној разорен меч наречен нуклеарно оружје – заклучува соговорникот.