„ПУТИН ЌЕ НЕ НАПАДИ! Земја која се граничи со Македонија во страв – Како да се борите од 400 тенкови до 12.000 Руси?!

12

Две третини од населението на оваа земја верува дека Русија би можела да ги нападне. Очекуваат помош од НАТО.

Испораката на природен гас од Русија за Бугарија беше прекината на крајот на април поради, како што соопшти руски Газпром, одбивањето на таа земја и другите земји од Европската унија да го платат гасот во рубљи, бидејќи тоа е спротивно на долгорочното снабдување. договори. Според извештаите што пристигнаа од Бугарија во тоа време, се чинеше дека земјата ја прифати веста полесно отколку што се мислеше. Но, според сите сметки, Бугарија има повеќе стравови за Русија отколку за отсуството на природен гас.

Според неодамнешното истражување, две третини од Бугарите стравуваат дека Москва ќе пријави ракетен или бомбашки напад врз објекти во Бугарија, додека повеќе од половина стравуваат дека Русија може да ја окупира нивната земја . Тројца од четворица Бугари се плашат од употреба на нуклеарно оружје, покажува истражувањето спроведено од агенцијата ESTAT за работилници на Фондацијата за граѓански иницијативи. 54 отсто од испитаниците стравуваат дека Русија би можела да ја окупира Бугарија, а 62 отсто стравуваат дека би можела да изврши ракетни или бомбашки напади на нејзина територија.

Тоа би можело да биде објаснувањето зошто таа земја не е за поостра политика кон Москва и зошто општеството се обидува да има понеутрален однос кон војната во Украина, пишува Еурактив.