Што правеле во биолабораториите? Фаучи подготвува нова вакцина против болести што ги пренесуваат комарците

Според новите студии, се покажа дека вакцината против вирусот на источен коњски енцефалитис (EEEV), вирусот на западен коњски енцефалитис (VEEV) и венецуелскиот вирус на коњски енцефалитис (VEEV) е безбедна, добро толерирана и го неутрализира одговорот на неутрализирање на антителата кај возрасни доброволци. 1.

 

Кандидатот за вакцина беше развиен од научници од Националниот институт за алергија и заразни болести (NIAID) на Центарот за истражување на вакцини (VRC), кој е дел од Националниот институт за здравје.

НИАИД, исто така, го спонзорираше и финансираше клиничкото испитување, кое беше спроведено во клиниката Хоуп на Центарот за вакцини Емори, кој е дел од Универзитетот Емори во Атланта. Студијата се појавува во списанието The Lancet Infectious Diseases.

EEEV, VEEV и VEEV се пренесуваат на луѓето со каснување од заразени комарци. Коњите се исто така подложни на инфекции, но коњите не можат директно да ги пренесат вирусите на луѓето. Инфекциите кај луѓето се ретки, но може да доведат до симптоми слични на грип и, во некои случаи, тешко невролошки оштетувања или смрт.

Вирусите предизвикаа повторливи, мали епидемии во Северна, Централна и Јужна Америка, вклучувајќи ја и појавата на EEEV во 2019 година во североисточниот дел на Соединетите држави, што доведе до 38 потврдени случаи и 15 смртни случаи.

Под одредени лабораториски услови, вирусите може да се пренесат преку воздухот со капки на аеросол и да предизвикаат инфекција кај луѓето и затоа се класифицирани како приоритетни патогени, потенцијални биолошки агенси кои претставуваат ризик за националната безбедност и јавното здравје.

Директорот на НИАИД, доктор Ентони С. Фаучи, и неговите колеги ги посочија можните придобивки од вакцината ЕЕЕВ за луѓето со висок професионален ризик од заразување со болеста, вклучително и воен персонал и лабораториски работници, известува Технологија.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа