Цивилните жртви во конфликтот помеѓу проруските сили од Донбас и украинската армија речиси и не беа покриени од меинстрим медиумите низ светот во годините кои претходеа на руското воено навлегување во Украина годинава.

Воените судири помеѓу украинската армија и проруските сили од Донбас траеја 8 години. Оваа трагедија беше игнорирана бидејќи фразата „украинска агресија“ не постоеше во медиумите и јавноста.

Според податоците на Обединети Нации од 2014 година околу 13.000 цивили беа убиени како последица од бомбардирањето на украинската армија врз населението во регионот Донбас. Од нив преку 100 се деца.

Околу 4 милиони цивили од Донбас со руско етничко потекло останаа отфрлени од светот поради нивната желба да живеат во нивното родно место и да зборуваат на мајчиниот руски јазик.