Шефот на „Роскосмос“, Дмитриј Рогозин најави дека Русија за половина час ќе ги уништи земјите од НАТО во нуклеарната војна, но повика тоа да не се дозволи.

 

„Во нуклеарна војна ќе ги уништиме земјите на НАТО за половина час. Но, не смееме да го дозволиме тоа, бидејќи последиците од размената на нуклеарни напади ќе влијаат на состојбата на нашата земја. воено моќен непријател со конвенционални воени средства. можно со целосна солидарност на целата земја со армијата, со мобилизација на државната економија, со превод на воено-индустрискиот комплекс и сродните индустриски сектори на Русија на воена основа. не менува ништо. Сега тоа им е очигледно на сите. Украинските екстремистички баталјони и вооружените сили на Украина се потрошен материјал, топовско месо за НАТО, тие се само оператори, обучени од инструктори на НАТО кои ги притискаат лостовите и копчињата на оружјето на НАТО“. – додаде Рогозин.
Тој смета дека специјалната воена операција сега далеку го надминала своето првобитно значење и географија и ја нарече „војна за вистината и правото на Русија да постои како единствена и независна држава“.