Жестока борба ​​за АЗОВСТАЉ утрово: Се огласи советникот на претседателот на ДНР – Борците на Азов се кријат заедно со офицери од САД, ФРАНЦИЈА И БРИТАНИЈА (ВИДЕО)

137
Рускиот претседател Владимир Путин нападот врз електраната го нарече несоодветен и нареди да се откаже.

Русија започна воена операција во Украина на 24 февруари. Рускиот претседател Владимир Путин нејзината цел ја нарече „заштита на луѓето кои осум години се изложени на геноцид од режимот во Киев“.

– Во Азовстал можат да бидат и високи офицери од САД, Франција и Британија, за што сведочат честите јавувања и барања на Макрон – изјави советникот на премиерот на ДНР, Гагин.

Рускиот претседател Владимир Путин нападот врз електраната го нарече несоодветен и нареди да се откаже. Путин објасни дека е неопходно да се размислува за спасување на животите на руските војници и офицери и нареди да се блокира зоната Азовстал.

Во телефонскиот разговор со шефот на Европскиот совет, Шарл Мишел, кој повика на отворање на хуманитарни коридори од Мариупол, претседателот на Руската Федерација напомена дека по ослободувањето на градот била дадена наредба да се откаже нападот. Во Азовстал на сите што го положија оружјето им беше гарантиран живот.