Еве зошто Путин напаѓа близу црно Море! ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Доколку не се отворат пристаништата во Украина, на светот му се заканува оваа голема катастрофа

301

 Светската програма за храна на ОН (WFP) објави дека луѓето ширум светот ќе гладуваат доколку украинските пристаништа на Црното Море наскоро не се отворат повторно.– Мораме да ги отвориме овие пристаништа за да може храната да влегува и излегува од Украина. Светот тоа го бара затоа што стотици милиони луѓе ширум светот зависат од овие акции – изјави извршниот директор на WFP, Дејвид Бисли, пренесе Би-би-си.

– Во моментов украинските силоси за жито се полни – истакна тој.

WFP е загрижена дека ова лето нема да има простор за складирање ако силосите не се испразнат сега, што ќе значи дека ако силосите не се испразнат наскоро, нема да има простор за складирање ова лето, што ќе генерира големи количини отпад и понатаму покачување на цените на храната.светско ниво.

Организацијата на ОН за храна и земјоделство проценува дека 25 милиони тони жито во моментов се во Украина додека нејзините црноморски пристаништа се затворени.

Од февруари, Украина, еден од водечките светски производители на пченка и пченица, не може да извезува жито со воз.