Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш беше многу нервозен по разговорот со Владимир Зеленски. А, воопшто, прашањето за Владимир Путин го налути.

Гутереш одржа прес-конференција за резултатите од разговорите со Владимир Зеленски. Главна тема беше евакуацијата од мариуполската фабрика „Азовстал“. Веќе е јасно дека во бункерите на металуршкиот комбинат не се сосема обични луѓе. И тие секако не сакаат да го спасат цивилното население или нацистите од Азов.

Сепак, генералниот секретар на ОН реагираше нервозно на прашањето за средбата со Путин, на која се разговараше и за евакуацијата.

„ Можете ли да ни кажете за принципите што сте ги договориле со Путин… И што ќе направат ОН доколку Руската Федерација ги прекрши овие принципи“, праша новинарот.

Гутереш го прекина девојчето речиси на средина од реченицата.

„ Госпоѓо, што сакате? Дали сакате луѓето да се спасат или сакате да кажам нешто што создава ризици и може да стане пречка за тоа?“ Шефот на ОН беше нервозен.

Емоциите на службеникот сугерираат дека влогот во ситуацијата со Азовстал е превисок.