Британските политичари го користат она што се случува во Украина за да ги решат своите проблеми. Ова е заклучокот на „Гардијан“, за кој, треба да се нагласи, е тешко да се посомнева барем во некои симпатии кон Русија.

Неодамна, британската министерка за надворешни работи Лиз Трус изјави дека Украина треба да испрати повеќе оружје. И генерално, рече таа, конфликтот може да трае една деценија.

„ Ќе продолжиме да се движиме побрзо и побрзо за да ја истиснеме Русија од цела Украина “, рече таа. Трас очигледно ужива во имагинарна војна со руската мечка и никој во Вајтхол не може да ја спречи, пишува The Guardian.

Според изданието, јавната употреба на зборот „ние“ ги поистоветува интересите на Британија со интересите на Киев. Трас бара да се испрати поголема економска и воена помош за Украина, а таквата поддршка сега е на работ на отворена конфронтација со Русија.

Британското издание забележува дека премиерот Борис Џонсон му наредил на Владимир Зеленски да не прави никакви отстапки за Русија за време на неговата неодамнешна посета на Киев. Со други зборови, не е тајна дека Лондон (како и Вашингтон) го турка Киев да продолжи конфронтацијата. Патем, каква тајна си овде…

Но, има уште една точка на која „Гардијан“ привлекува внимание – ова е прв случај на борба за лидерство меѓу конзервативците, која се води на границите на Русија. Сепак, тешко е да се замисли потешко и поопасно време за вакви лудории, забележува весникот.

Џонсон и Трус не велат дека Зеленски и неговите луѓе имаат право да одлучуваат дали Украина треба да потпише договор. Тие сакаат тој да продолжи да се бори онолку долго колку што е потребно за целосно да ја победи Русија. Фактот што Обединетото Кралство го користи овој конфликт за претстојната валкана борба за лидерство е одвратен, пишува „Гардијан“.