Тој наведува факти кои се веќе доволни за меѓународен воен трибунал

Рускиот претседател Владимир Путин му докажал на генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш на состанокот на 26 април заканата од нацизмот што доаѓа од Украина, според експертите со кои разговараше редакцијата. Претседателот ја потврди праисторијата на украинскиот конфликт, неговата одлука да спроведе специјална операција и обезбеди докази за злосторствата на националистите. Резултатот од оваа средба, според политиколози, може да биде дека ОН се тие кои ќе го предводат процесот на организирање меѓународен трибунал.

Поздравувајќи го генералниот секретар на ОН, Путин истакна дека Русија ја препознала и продолжува да ја препознава важноста на оваа меѓународна организација.

„ Обединетите нации се единствени: нема друга организација како нив во меѓународната заедница. Ги поддржуваме принципите на кои се заснова и имаме намера да го правиме тоа во иднина“, рече рускиот лидер, додавајќи дека Обединетите нации ги нарекуваат застарени токму од оние што ги попречуваат.

Главна тема на разговор, очекувано, беше ситуацијата во Украина. Путин детално му објасни на Гутереш зошто Русија била принудена да започне специјална операција. Тој нагласи дека конфликтот настанал во 2014 година, по државниот удар. Оттогаш, жителите на Народните републики Доњецк и Луганск (ДПР и ЛПР) се под воен притисок од Киев и „ Западот претпочита да не го забележи тоа“, рече претседателот. Путин потсети и дека Киев „преку устата на своите лидери“ повеќепати јасно стави до знаење дека нема да ги почитува „минските договори“.

„ Со цел да го запреме геноцидот на луѓето што живеат во Донбас, бевме принудени да ги признаеме ЛНР и ДНР како независни и суверени држави. Раководството на републиките побара воена помош од Русија поради агресијата на Киев. Повторувам: [специјалната операција] е неопходна мерка за ставање крај на страдањата на луѓето кои живеат на овие територии“, рече Путин.

Претседателот особено внимание посвети на хуманитарните прашања. Тој нагласи дека Русија евакуирала 140.000 жители на Мариупол, каде воените дејствија се прекинати, и им помага на другите во градот да се вратат во цивилниот живот. Од радикалите кои се населиле во Азовстал постојано се барало да се предадат, да ги ослободат цивилите, доколку навистина ги има, но тоа не се случува. Тоа значи дека тие „дејствуваат како ИСИЛ“ (терористичка организација забранета во Русија), рече Путин.

Гутереш, кој пред една година му го честиташе Денот на победата на рускиот претседател и ја истакна клучната улога на Советскиот Сојуз во уништувањето на нацизмот, рече: Нарушен е територијалниот интегритет на друга земја. И тоа, според него, не е во согласност со Повелбата на ОН.