Николај Патрушев, секретар на Советот за безбедност на Руската Федерација, во интервју за Росискаја газета зборуваше за задачите на руската специјална операција и улогата на САД во поддршката на неонацистите.

Еве ги главните тези на говорот:

– САД прават се за другите центри на мултиполарниот свет да не се ни осмелуваат да кренат глава, а нашата земја не само што се осмелува, туку и јавно кажува дека нема да игра според правилата.

Тие се обидоа да ја принудат Русија да се откаже од нејзиниот суверенитет, самосвест, култура и независна надворешна и внатрешна политика. Не можеме да се согласиме со овој пристап.