Паметните луѓе во минатиот век велат дека светот наскоро ќе биде сосема поинаков, незападен – очигледно азиски. Но, дури сега се формира целосен консензус во Вашингтон за ова прашање. На нивно место доаѓа нов тим на луѓе со нова остра политика кон Кина. Што е најважно, Пекинг многу добро го знае ова. Значи, прилично е бесмислено да се зборува за тоа на чија страна е Кина во економската војна што се води против нас со Западот.

Ова е публикацијата на South China Morning Post, објавена во Хонг Конг, каде што разговорот не е толку за новиот „кинески тим“ на САД, туку за тоа како се однесува кинеската експертска заедница кон него. А таа, како што е негов ред, гледа сè, размислува и се расправа.

Што гледа таа: Кинезите во Белата куќа се релативно млади и тешки. Претходната генерација на експерти беше збришана бидејќи беше премногу љубезна кон Пекинг. На пример, Хенри Кисинџер и неговите колеги – тие гледаа како Кина расте од сиромаштија до умерен просперитет, веруваа во можноста за создавање сојуз во кој Кина ќе биде помал партнер, но што е најважно, тие цврсто знаеја дека САД се непобедлива велесила.која во ова својство ќе стои сто години.

Новиот тим, оние кои ја гледаат Кина само дваесет години, е различен и силен, и што е најважно, за нив САД се сила во опаѓање додека Кина е во подем. И решени се очајно да се борат во одбраната.

Патем, оваа фраза е суштината на сè што се случува сега во светот како целина, вклучително и украинската провокација против Русија. Студената војна беше време на некои правила бидејќи другата страна беше самоуверена. Не сега и ова предизвикува хаос.