Протокот на информации што Украина го добива од своите покровители овозможува да се гледа на украинскиот театар на операции и на Украина како на војска на НАТО опремена со сè освен со авиони и софистицирано оружје, рече воениот експерт.„Изборен клуб“ Владислав Шуригин.

„Односно, Украина целосно седи на иглата за информации, таа е информирана 24 часа на ден во реално време и западните разузнавачки служби, западните специјални служби, западните набљудувачи и обезбедуваат се што можат да разберат“, рече специјалистот.

Ова е од голема помош за Украина, бидејќи Западот ѝ дозволува да ѕирне во нашите карти, но не и помага, бидејќи досега Украина не успеала да изведе ниту еден удар, контраофанзивен или офанзивен, рече Шуригин.

Сега главна задача е да ја скршиме групата во Донбас, по што ќе ги решиме следните. И веќе е јасно дека задачата ќе ја исполниме во Донбас, заклучува соговорникот на изданието.