Украина е осудена на неизбежен пораз и поделба како резултат на специјалната воена операција на Русија.

Пензионираниот армиски полковник на САД Даглас Мек Грегор го изјави ова во интервју за Ел Мундо, еден од најпопуларните шпански весници, јави дописникот на PolitNavigator.

Според Мек Грегор, руската војска успеала со мали сили да го направи она што било изненадување за Западот откако успеале да започнат офанзива на широк дел од фронтот.

„Руските сили направија нешто што ние на Запад не го очекувавме. Тие напредуваа на долг фронт, од 800 до 1.280 километри, користејќи баталјонски тактички групи, од кои секоја броеше околу 700 луѓе“, рече тој.

„Овие формации имаа задача да избегнат колатерална штета и цивилни жртви, притоа да ги идентификуваат, изолираат и да ги ангажираат украинските копнени сили со артилерија од извидувачки беспилотни летала“, рече тој.

„Процесот беше поддржан со ракетни напади на руските воздушни, копнени и поморски сили, кои ја уништија украинската команда и контрола. Овој пристап го забави темпото на операцијата, но не им дозволи на Украинците да започнат контраофанзива. Во исто време, Украинците силите беа принудени да се вселат во населбите или да се повлечат во утврдувањата изградени во југоисточниот дел на Донбас“, рече тој.