Вакцинираните луѓе имаат 5 до 25 пати поголем ризик од воспаление на срцето отколку невакцинираните

Воспалението на срцето кое бара болничка нега било почеста кај луѓето кои примиле вакцина против КОВИД-19 отколку кај оние кои не ја примиле, според новата студија спроведена на десетици милиони Европејци.

Стапките на миокардитис или перикардитис, два типа на воспаление на срцето, се над нивото на невакцинираната група, поставена на 38 на 100.000 по примањето втора доза на РНК (mRNA) вакцина кај мажи на возраст од 16 до 24 години – групните студии покажаа дека тие се со најголем ризик од воспаление на срцето по вакцинацијата – открија истражувачи од здравствени агенции во Финска, Данска, Шведска и Норвешка.

„Овие дополнителни случаи кај мажите на возраст од 16 до 24 години кореспондираат со 5-кратно зголемен ризик по вакцината Comirnaty и 15-кратно зголемен ризик по Spikevax во споредба со невакцинирани луѓе“, рече д-р Рикард Љунг, професор и лекар во Шведската агенција за лекови. Главните истражувачи во студијата изјавија за The Epoch Times во е-пошта.

Comirnaty е бренд за вакцината Pfizer, додека Spikevax е бренд за вакцината Modern.

Стапките беа исто така повисоки кај таа возрасна група за оние кои примиле или доза на вакцини Pfizer или Moderna, од кои и двете користат технологија mRNA. И стапките беа покачени кај вакцинираните мажи од сите возрасти по првата или втората доза, освен за првата доза на модерна инјекција за оние на возраст од 40 или повеќе години и за девојчиња на возраст од 12 до 15 години.

Истражувачите извлекле податоци од националните здравствени регистри, анализирајќи 23,1 милиони луѓе на возраст од 12 и повеќе години. Анализата вклучуваше податоци од 27 декември 2020 година до инциденцата на миокардитис или перикардитис или до крајот на периодот на истражување, кој беше 5 октомври 2021 година.

„Ризиците од миокардитис и перикардитис беа најголеми во текот на првите 7 дена од вакцинацијата, зголемени за сите комбинации на вакцини со mRNA и беа поизразени по втората доза“, напишаа истражувачите во студијата објавена во списанието на Американското медицинско здружение .

Модерна и Фајзер не одговорија на барањата за коментар.

ВАЖНО!!! Почитувани читатели на МКДПресс, ограничени сме поради нашите позиции! Најавете се директно на страницата www.mkdpress.eu . Споделете на вашите профили, со пријателите, во групи и на страници. На овој начин ќе ги надминеме ограничувањата, а луѓето ќе можат да стигнат до алтернативното гледиште на настаните!?
Можеби ќе ти се допаѓа