Руски воен експерт предвидува дека во Финска може да започне нуклеарна војна – ЕВЕ ЗОШТО

93

Евентуалното влегување на Финска и Шведска во Северноатлантската алијанса може да доведе до опасни геополитички преседани.

До ваков заклучок дојде докторот по воени науки Константин Сивков по анализата на одлуката на раководството на НАТО.

 

Сивков зборуваше за тоа колку ваквото сценарио е опасно за Русија, а објасни и зошто би можеле да започнат големи војни во Балтичкото Море.

Пред се, Константин Сивков го привлече вниманието на фактот дека влезот на Финска и Шведска во НАТО ќе му овозможи на Брисел да преземе контрола врз дел од Финскиот залив, што ќе го отежне обезбедувањето на руската поморска група во регионот Калининград. .

Таквото сценарио може да ја испровоцира Северноатлантската алијанса да преземе опасни и решителни мерки против бродовите на руската балтичка флота.

„Ако Шведска и Финска прогласат зона од 12 милји, тогаш всушност грлото на Финскиот залив ќе биде блокирано“, објасни Сивков.

Можеби ќе ти се допаѓа
My Blog